«Kατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ότι η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου αποτελεί μέρος της λύσης των προβλημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα ως προς το πρόβλημα της παραβατικότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο Πανεπιστημιακό Άσυλο υπάρχει η άποψη ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο θεσμικό πλαίσιο αλλά στην εφαρμογή του. Τα περισσότερα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα π.χ κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών. Αντίστοιχα προβλήματα όπως αυτό της διακίνησης ναρκωτικών σε χώρους του Α.Π.Θ. έχουν να κάνουν με απροθυμία της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει συμβολικά το ζήτημα παρά με το καθεστώς του Ασύλου. Τα περισσότερα προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εάν τα πανεπιστήμια διέθεταν κανονικές συνθήκες φύλαξης. Ένας παράγοντας που δεν συζητιέται, είναι ότι, η Αστυνομία θα είναι έτοιμη να εισβάλλει στα πανεπιστημιακά κτίρια; Η απάντηση είναι ότι, τέτοιου είδους Αστυνομικές επιχειρήσεις, αντί να αποκαταστήσουν την τάξη, να γενικεύσουν τα επεισόδια και να θέσουν σε κίνδυνο ζωές.
- Όσοι διαθέτουν πολιτική μνήμη, αντιλαμβάνονται ότι, βρισκόμαστε εμπρός σε μια ακόμη επικοινωνιακή απάτη της Κυβέρνησης. Μην λησμονούμε ότι η φοιτητική της παράταξη είναι πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές εδώ και είκοσι χρόνια ενώ οι Ακαδημαϊκοί που είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας είναι ουκ ολίγοι.
- Η γνώμη μας, είναι ότι, το θέμα θα μπορούσε να είχε λυθεί, με όλα τα προηγούμενα νομοθετικά πλαίσια. Νόμοι υπάρχουν. Πολιτική βούληση να εφαρμοστούν δεν υπάρχει.
- Γι αυτά τα θέματα υπάρχει πρόβλεψη του νέου νόμου; Και αν ναι, ποια είναι αυτή;
Εμείς υποστηρίζουμε την ορθή χρήση του Ασύλου και την απόλυτη πάταξη της εγκληματικότητας εντός των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπιών.
Είναι δυνατόν να πετύχει αυτό τον στόχο ένα κόμμα, που εδώ και τόσα χρόνια αποτελεί μέρος του προβλήματος των Ελληνικών πανεπιστημίων; Ένα κόμμα που αντλεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέα μέλη, εκμεταλλευόμενο χρήματα αγνώστου προελεύσεως; Ασφαλώς και όχι.