Skip to main content

ΕΡΩΤΗΣΗ 12/03/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 12/3/2020

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς: κ. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση του οικοπέδου στη γωνία των οδών Σταδίου και Αιόλου»

Κύριοι κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», της 8ης Μαρτίου 2020, (https://www.ethnos.gr/ellada/92770_ktirio-7-orofon-sti-thesi-toy-kamenoy-katrantzoy-anti-prasinoy-40-hronia-meta) «σαράντα χρόνια μετά τους εμπρησμούς του 1980 και την κατάρρευση του Κατράντζου στη γωνία Σταδίου και Αιόλου, ένα επταώροφο κτίριο ετοιμάζεται να σηκωθεί στο κενό τριγωνικό οικόπεδο ακυρώνοντας τα σχέδια που θα έφερναν εκεί έναν χώρο πρασίνου.»
Υπενθυμίζουμε, ότι στον χώρο αυτό, έως τον Δεκέμβριο του 1980, στεγαζόταν το πολυκατάστημα αθλητικών ειδών «Κατράντζος-Σπορ», το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 από πυρκαγιά που προήλθε εξ εμπρησμού. Το κτίριο κατέρρευσε, ενώ στο μεταξύ το πεζοδρόμιο από την πλευρά της οδού Σταδίου, μπροστά από τον κενό χώρο, έχει βουλιάξει από το 2013, καθιστώντας το αποκλεισμένο για τους πεζούς έκτοτε.
Το οικόπεδο εμβαδού 640 τετραγωνικών μέτρων ανήκει στο «Ίδρυμα Μαρία Κασσιμάτη», κληροδότημα σχετιζόμενο με το «Ίδρυμα Χατζηκώνστα», του οποίου βάσει της διαθήκης Κασσιμάτη προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Το 1982, επί δημαρχίας Δημήτρη Μπέη, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να δρομολογήσει τη μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο πρασίνου με την απαλλοτρίωσή του, χωρίς όμως τελικώς αυτό να πραγματοποιηθεί έως σήμερα.
Το 2007 το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων συνηγόρησε υπέρ του να ανεγερθεί στον χώρο αυτό κτίριο 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, συνηγόρησε υπέρ της απόφασης να κτισθεί ένα μέρος του οικοπέδου για να αποφευχθεί η πρόταση του Υπουργείου για ανέγερση πολυωρόφου κτιρίου.
Τέλος, στις 5 Ιουλίου 2019, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Προεδρικό Διάταγμα με τις υπογραφές των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος βάσει του οποίου «εγκρίνεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 6/ περιοχή 66 (επί των οδών Σταδίου 53 και Αιόλου 96) που εμπίπτει εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας, με άρση της απαλλοτρίωσης σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Κληροδότημα Μαρίας Κασιμάτη». Από το οικόπεδο των 640 τετραγωνικών μετρων, τα 196 στην μύτη του οικοπέδου προς τα Χαυτεία μένουν σε κοινή χρήση και το υπόλοιπο μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο χώρο με μέγιστο αριθμό ορόφων 7 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 25 μέτρα. Μέσα στο 2020, στις 29/1, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εγκρίνει «την έναρξη της διαδικασίας µακροχρόνιας µίσθωσης οικοπέδου επιφανείας 642,00 τ.µ. επί των οδών Σταδίου και Αιόλου 96 στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του κληροδοτήµατος µε την επωνυµία «Μαρία Στυλ. Κασιµάτη», για την ανάγκη απρόσκοπτης εκτέλεσης των σκοπών του Ιδρύµατος».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια η θέση της Κυβέρνησης επί των παλαιότερων σχεδιασμών που προβλέπουν ανέγερση στο συγκεκριμένο οικόπεδου πολυωρόφου κτιρίου προς εμπορική χρήση;
2. Υφίσταται εν ισχύ, ή όχι, η παλαιότερη απόφαση του Δήμου Αθηναίων, ώστε το ως άνω οικόπεδο να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου;

Η ερωτώσα βουλευτής
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών