Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Η έλλειψη συντήρησης και φροντίδας των δασών Λυκόβρυσης-Πεύκης οδηγεί σε κίνδυνο καταστροφής τους»
Το κείμενο της Eπίκαιρης Ερώτησης:
Κύριε υπουργέ…
Επανέρχομαι σήμερα επί της ερωτήσεώς μου, από 2 Απριλίου 2021, σχετικά με ένα σοβαρότατο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας, αλλά οι υπεύθυνοι κρύβονται…
Και συγκεκριμένα για τα δάση Μορέλλα, Κασδαγλή, Αργύρη Βαρβαρέσου.
Πρόκειται για τις δασικές εκτάσεις του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, αλλά και των όμορων Δήμων των Βορείων Προαστίων των Αθηνών.
Καμία συντήρηση, καμία φροντίδα, για τα πεύκα και τα άλλα δέντρα, αλλά και για τους χώρους που τους περιτριγυρίζουν.
Όπως γράφω και στην ερώτησή μου, και σας το διαβάζω επακριβώς: “η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δασικοί χώροι στην περιοχή της Λυκόβρυσης και της Πεύκης Αττικής, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών, χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη των εν λόγω χώρων, και πιο συγκεκριμένα, από έλλειψη γενικότερης φροντίδας των δέντρων, αλλά και των πέριξ αυτών εκτάσεων (χλόη, θάμνοι, φυτά κλπ.)”.
Μπορώ να σας πω πολλά, και για άλλες περιπτώσεις, αλλά ας επικεντρωθούμε στο τεράστιο πρόβλημα για τα δάση Λυκόβρυσης-Πεύκης. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι σχετικά πρόσφατα -στις 19 Μαρτίου του 2021, συγκεκριμένα- ο ίδιος ο παραπάνω Δήμος εξέδωσε Δελτίο Τύπου, απευθυνόμενος τόσο στο υπεύθυνο Δασαρχείο Πεντέλης όσο και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Στο Δελτίο αυτό, ο Δήμος επισημαίνει το προφανές για τον οποιονδήποτε επισκέπτη: ότι φαινόμενα ξήρανσης παρατηρούνται σε αρκετά πεύκα, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τη μελλοντική ζωή αυτών των δέντρων!
Το Μπενάκειο αμέσως απάντησε, διαπιστώνοντας με την πλέον επίσημη επιστημονική του έρευνα, τα εξής: ότι το έντομο “κάμπια της πεύκης” ή “πιτυοκάμπη” έχει προσβάλλει αυτά τα δέντρα και απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση της αρρώστιας με μικροβιακά εντομοκτόνα, που είναι βιολογικά απολύτως ασφαλή και καταπολεμούν άμεσα την εν λόγω φυτική νόσο.
Διαπιστώνω όμως κι εγώ με τη σειρά μου -επειδή εξακολουθώ να παρακολουθώ στενά το θέμα, όπως και άλλα θέματα της ευρύτερης περιφέρειας που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας-, ότι δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει έκτοτε… Ούτε απάντηση έλαβα αρμοδίως από το Υπουργείο σας, ούτε φυσικά ξεκίνησε η θεραπεία των δέντρων μας και η αποκατάσταση του φυσικού μας τοπίου! Τι περιμένουμε να γίνει όμως, κύριε Υπουργέ, να καταστραφούν τελείως τα πεύκα και η υπόλοιπη βλάστηση στην Πεύκη, τη Λυκόβρυση και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής και να υποβαθμιστεί έτσι και άλλο το περιβάλλον της πρωτεύουσας;
Σας καλώ, να δείτε το θέμα σοβαρότερα, γιατί το οικοσύστημα και το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση, για να μην πω παρακμή…
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, εδώ το ερώτημά μου για το ποιος ακριβώς είναι ο προγραμματισμός σας, προκειμένου να γίνουν άμεσες ενέργειες διεξαγωγής ελέγχων και δράσεων, πριν οδηγηθούμε σε ολική ξήρανση των πεύκων και των άλλων δέντρων της περιοχής; Και φυσικά, πότε επιτέλους θα δούμε το υπεύθυνο για τις συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις Δασαρχείο Πεντέλης να επιλαμβάνετε άμεσα των παθογόνων περιστατικών που παρατηρούνται και να μην κωφεύει στις εκκλήσεις του Δήμου, των πολιτών, αλλά και της Βουλής των Ελλήνων;
Παρεμπιπτόντως, σας ενημερώνω ότι λόγω της αύξησης θερμοκρασίας όλα αυτά τα πεταμένα κλαδιά σε πολλά σημεία της περιοχής δεν δύνανται πια να μαζευτούν προς καύση, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό. Γιατί, λοιπόν, δεν εφαρμόζουμε μια άλλη λύση, που είναι μάλιστα υπαρκτή; Όπως μαθαίνω, στον Διόνυσο υπάρχει ειδικό μηχάνημα κοπής κλαδιών, το οποίο τα μετατρέπει σε θρύψαλα.
Γιατί, λοιπόν, δεν γίνεται χρήση του για άμεση αποκομιδή όλων αυτών των επικίνδυνων σωρών από την ευρύτερη περιοχή των βορείων προαστίων;
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να λάβετε άμεσα αποφάσεις, γιατί η περιοχή κινδυνεύει να γίνει κάποια στιγμή παρανάλωμα του πυρός και να θρηνήσουμε όχι μόνο το τέλος του πράσινου που απέμεινε, αλλά ενδεχομένως και περιουσίες, ακόμη και ανθρώπινες ζωές! Είναι, λοιπόν, όλα αυτά που σας είπα και μία έκκληση να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, πριν είναι αργά…
Σας ευχαριστώ πολύ.
Κείμενο Δευτερολογίας:
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να είμαι ειλικρινής και να σας πω, ότι εξακολουθώ να παραμένω εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Κι αυτό, επειδή όχι απλώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις, αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει από πλευράς της Κυβέρνησης (τώρα απ’ ότι μας είπατε ότι είναι θέμα του Δήμου ή του Δασαρχείου- και έχω πάρει μια απάντηση από το Δασαρχείο- και συγκεκριμένα είπαν “έχω χίλιες πεντακόσιες περιοχές! που να πρωτοπάω!”) αλλά φοβάμαι, η βούληση να προστατευθεί όντως το περιβάλλον και ο φυσικός μας πλούτος μας, κάτι που είναι βέβαια θλιβερό.
Από εκεί και πέρα, επειδή πολλοί συνειρμοί μπορεί να προκύψουν, δεν θα ήθελε ασφαλώς κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν, εάν -με δεδομένη τη μάλλον χλιαρή αντιμετώπιση από πλευράς Υπουργείου και αρμοδίων- καταπατητές γης και διαφόρων ειδών εκμεταλλευτές κατέστρεφαν σε βάθος χρόνου κι αυτό το τελευταίο ελάχιστο πράσινο που απέμεινε στον αστικό ιστό των Βορείων προαστίων.
Θα το ξαναπώ, και είναι βασική μου θέση, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα που αφορά όλους μας, δεν είναι θέμα παραταξιακό και στενά πολιτικό!
Και, επιτέλους, λύσεις υπάρχουν και τις έχουν υποδείξει οι πλέον αρμόδιοι. Ας κινητοποιηθεί, λοιπόν, ο μηχανισμός, ας δραστηριοποιηθεί το Δασαρχείο!
Να γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα αφήσουμε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα να χρονίζει άλλο, με απροσδιόριστες συνέπειες για τη φύση και για την υγεία των πολιτών. Θα έπρεπε, ειδικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα, να είμασταν στην ίδια πλευρά κι όχι απέναντι.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την απάντησή σας, θεωρώ ότι, το Υπουργείο θα δράσει άμεσα κινητοποιώντας το Δασαρχείο και τον σχετικό μηχανισμό. Πόσο μάλλον όταν έχουμε όλα στην διάθεσή μας, τα επίσημα στοιχεία που σας έχω ήδη παραθέσει.
Λοιπόν κύριε Υπουργέ αναμένουμε.
Ευχαριστώ.